Ce este caligrafia?
Caligrafia este mai presus de orice un exercițiu de introspecție. Practicarea ritualului tihnit de scriere duce nu doar la îmbunătățirea performanțelor caligrafice și la ușurința gestului de a așterne în mod armonios cuvinte pe pagină, dar mai ales contribuie la centrarea atenției și la relaxarea activă. Cu influențe benefice dovedite pentru o corectă postură la masa de scris, pentru coordonarea motrice controlată și conștientă dar și pentru reglarea
respirației, practicarea caligrafiei este asemănată pe bună dreptate cu meditația.
Cu noi poți învăța să scrii într-unul dintre aceste stiluri caligrafice: Foundational, Uncial, Gothic (Textura Quadrata, Fraktur, Bastarda, Cursiv), Italic (Cancellaresca, Vertical), Flemish, Arhaic Românesc, Cursiv Business American sau cursiv standard.
Învățarea noțiunilor de bază în caligrafie se face în paralel cu cele de compoziție în artă, întrucât scrierea frumoasă nu presupune doar înșiruirea caracterelor pe pagină, ci asamblarea tot într-un tot unitar, estetic valoros, care să redea spiritul textului, care să sugereze un anumit ritm și o armonie a tuturor elementelor compoziționale, care să pună în valoare relaționarea între elemente, fie ele doar text sau cuvinte și ilustrații descriptive.
Cursurile noastre de caligrafie sunt în mare măsură practice, dar considerăm esențială însoțirea exercițiilor cu noțiuni teoretice referitoare la istoria tipurilor de scrieri învățate, a evoluției instrumentlor de scris, a modalităților de compunere a paginilor, noțiuni despre modul în care interacționează materialele și uneltele de scris precum și etapele necesare în dezvoltarea proiectelor caligrafice.
Pe parcursul sesiunilor de studiu asistat se parcurge o curbă creativă de învățare, începând de la bazele mânuirii corecte a instrumentelor de scriere rondă (pensule și penițe late) până la alcătuirea propriilor lucrări, utilizând scrierile caligrafice istorice sau moderne. In decursul procesului de învățare se pot alterna scrierile ronde cu scrieri cursive, care au rolul atât de a introduce o altă abordare asupra instrumentelor specifice caligrafiei, respectiv scrierea cu penițe ascuțite, cât și cel de a corecta sau îmbunătăți scrisul de zi cu zi al cursanților.
La curs se învață utilizarea instrumentele specifice, dar și aici se face trecerea prin toate opțiunile de lucru, pentru ca sunt esențiale în înțelegerea mișcărilor măinii în procesul de scriere. Scopul final este scrierea cu toc și penițe, sau stilouri dotate cu penițe speciale de caligrafie. Cursantii sunt incurajati să lucreze mici proiecte grafice în care variază modul de utilizare creativă a textului si literelor, lucrări care sunt facute sub îndrumare și sunt
discutate la curs. Pentru o bună deprindere a tehnicilor de scris, încurajăm lucrul temelor de casă și practica exercițiilor învățate.
La finalul modulurilor de predare, cursanții sunt în măsură să își creeze propriul portofoliu de lucrări de caligrafie, incluzând felicitări personalizate, compozitii vizuale cu text caligrafiat, litere ornamentale, monograme și multe alte materiale executate manual.
Obiectivele si beneficiile cursului:
- relaxare, centrare, îmbunătățirea coordonării motrice;
- însușirea corectă a ansamblului de condiții necesare practicării caligrafiei, corectarea posturii si adaptarea respirației;
- utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de scris, a materialelor și culorilor specifice;
- dezvoltarea percepției artistice, însușirea tehnicilor compoziționale;
- dezvoltarea abilităților creative si reprezentaționale, experimentând cu texte și decorațiuni;
- reinterpretarea noțiunilor de project-management și aplicarea lor în etapele de planificare și realizare ale unei lucrări de caligrafie;
- însușirea noțiunilor specifice realizării de lucrări în stilul manuscriselor iluminate, prin redarea textelor în scrisurile Fundațional, Uncial, Gotice, Italic, etc;
- crearea propriului portofoliu de proiecte caligrafiate,
Cui se adresează cursul?
Cursurile de caligrafie se adresează copiilor și adulților, celor pasionați de meșteșugul scrisului în tihnă, care vor să redescopere plăcerea de a așterne cuvinte pe hârtie într-un ritm molcom, conștienți și implicați, și care vor să învețe tehnici și stiluri noi de scris cu ajutorul exercițiilor creative. De asemenea cursul este recomandat celor interesați de metode de relaxare, de regăsire a ritmului interior și de practicarea caligrafiei ca metodă
de meditație și recentrare.
Cursurile noastre sunt structurate astfel încât să prezinte noțiuni utile ce pot fi transmise mai departe copiilor, așadar este recomandat dascălilor, educatorilor, profesorilor care împărtășesc în scris cunoștințe în mod frecvent, și mai ales celor care predau la rândul lor noțiuni de scriere de mână.
Caligrafia este o etapă necesară în dezvoltarea oricărui artist grafician sau designer, explicând și deconstruind elementele care alcătuiesc literele, subliniind raporturi și proporții specifice fiecărui tip de scriere, punând în dialog spațiile pline și cele goale ale paginii de lucru. Din aceste motive cursurile de caligrafie sunt de un real folos celor care urmează o carieră în graphic design sau typography, precum și celor care lucrează în
domeniul vizual.
Cursuri în derulare:
Dacă nu găsești cursul potrivit, completează formularul și te vom contacta noi
SOLUTII
INTREBARI FRECVENTE
Cum? De ce?
Fie că ești un caligraf la început de drum sau cu experiență, cu siguranță ai cîteva întrebări la care dorești răspuns rapid.
Împărtășim răspunsurile la câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am auzit la cursanții noștri. Dacă dorești să aflii mai multe, ne poți scrie direct.
Cum pot învăța caligrafie dacă scrisul meu e urât?
Scrisul caligrafic are reguli pe care dacă le înveți corect și dacă le practici cât mai mult înveți orice tip de scriere dorești, fie caligrafie istorică, fie cursivă.
Cum pot invăța caligrafie online?
Metodele noastre asigură instrumentele necesare să transmitem informația completă si corectă și să urmărim progresul cursanților, având rezultate concrete și în cazul cursurilor în format online.
Copilul meu scrie foarte urât. Ce soluții există?
Se întâmplă ca la școală copiii să nu aloce timpul necesar practicii scrisului de mână, sau uneori nu au informația necesară. Cursurile noastre răspund acestor nevoi, iar rezultatele sunt vizibile în urma practicii frecvente.
Copilul meu are examen anul acesta. Cum își poate îmbunătăți scrisul?
Cu seriozitate și practică poate obține rezultate vizibile în a-și îmbunătăți felul în care scrie, va deprinde metodele corecte pentru fluiditate în scis și pentru a putea genera proiecte cu aspect îngrijit și armonios.
Sunt matur. Cum îmi mai pot îmbunătăți scrisul de mână?
Cu siguranță poți! Cursanții noștri au vârste între 6 și 99+. Oricine dorește să își îmbunătățească scrisul o poate face respectând regulile de scriere caligrafică pe care le predăm la cursuri și practicând cât mai des.