Vreau să vă împărtășesc astăzi câteva gânduri despre scrisul de mână. Și știu că vi se poate părea drastic ceea ce voi spune.
Consider această manifestare grafică o exprimare a ființei noastre, o modalitate prin care arătăm foarte mult din noi, fie că suntem conștienți sau nu. E un fel de a pune pe masă cine suntem, cu valorile, calitățile, vulnerabilitățile și trăirile noastre. În momentul în care scriem cuiva, forma cea mai pură de sinceritate este să îi scriem de mână un bilet sau o scrisoare. Acolo suntem noi cu totul, în liniile acelea de pe hârtie, oricum ar fi ele: ritmice sau mai zbuciumate, ordonate sau stângace, cursive sau sacadate. Nimeni altcineva nu ne poate înlocui în scris. Nimeni!
De aceea, atunci când vin copii, tineri, adulți sau seniori care doresc să își ajusteze scrisul de mână, le recomand să lucreze pe baza pe care o au, să cizeleze ceea ce deja exprimă. Nu le recomand să schimbe drastic proporții, înclinația literelor, formele. Doar le arăt cum pot face mai bine, mai elegant, ceea ce deja știu să facă. Le arăt varianta care să le ușureze munca și să le redea plăcerea scrisului.
A dărui cuiva un bilet scris de mână, dar de mâna altcuiva care “scrie frumos” sau “caligrafic”, mi se pare expresia gravă a ipocriziei. Ah, înțeleg cazurile în care găndurile tale vrei să fie așezate într-o lucrare caligrafică de artă. Asta e altceva! Dar să scrie altul ceva ce ar trebui să așterni tu pe hârtie, gândurile tale intime, sentimentele tale, fix așa cum ar trebui să poți și să te pricepi, e ca și cum ai chema o altă voce să declare dragoste persoanei iubite atunci când o inviți în oraș. Nu mai spun de cazurile în care nu aduni trei vorbe ca să le transmiți, dar soliciți să îți gândească altul sentimentele… Au trecut vremurile analfabetismului generalizat. Sau, mai grav, când comanzi scrisoare scrisă de mâna altcuiva ca să mulțumești învățătoarei că te-a invățat să scrii. Jignire mai mare chiar greu de imaginat.
Acum vă las pe voi să vă gândiți puțin la cum folosiți scrisul de mână, la cât de sincer vă descoperiți celuilalt atunci când transmiteți mesaje scrise. Poate veți aborda altfel acest gest intim de apreciere față de persoana căreia îi scrieți.
Fiți voi! Autentici! În vorbă și în scris!
Lasă un răspuns